Nedjelja, 17 Prosinac 2017
Trenutni link:
Glazba riječi i riječ o glazbi
PDF Ispis E-mail


Ruksak snova ponijeli su protagonisti Glasnika nade iz svoje 'Rvaćanske' zavičajnosti, iz Brajkovića sa svojim patronom sv. Petrom i Pavlom. - Tako su putovali i tako putuju evo već dvadeset godina, njegujući svoj obiteljski, kršćanski, humanistički, pacifistički svjetonazor, zagovor ljubavi, duboku religioznost bez zadrške, duhovnost i predanost Bogu, ali istodobno i buntovnost vjernikâ svoje multinacionalne zavičajnosti.

ŽIVIMO U SLOZI SVI

JER SMO NAROD NEČIJI

NAROD KOJI ŽELI IĆI

PUTOM MIRA

VODI NAS KROZ ŽIVOT TI

U TAMI DAJ NAM SVJETLOSTI

BOŽE, KRALJEVSTVO TVOJE, NEKA DOĐE“

(DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE)

'Rvaćani' su povijesno raspet narod, i ta povijest razapinjanja još traje.

Rat 90.-ih do dna je opustio njihov dom i cijeli Rvaćanski zavičaj. Smrt, bolje reći nasilna smrt nevinih i nemoćnih ima funkciju simbola mosta, koji čovjeka – 'Rvaćanina' / 'Rvaćanku' iz Brajkovića podno Gorčevice i Ušica, stotinama metara visokoga, kilometrima i kilo­metrima širokoga, vodi u svijet vjere; 'smrt je samo prijelaz praga vrata koji dijeli ljudski i božanski svijet' – tako je govorio ujak / fratar, dok ih je pripremao za Prvu Pričest i Krizmu.


„VJETROVI MRŽNJE PO BOSNI PLAZE

MNOGE SU MAJKE U CRNINI

JAHAČI NA ČELIČNIM KONJIMA GAZE

SVOJU 'ISTINU' TRAŽE U KRVI“

( RATNIKOV SAN)

Tekstovi pjesama Glasnika nade, od naslova do naslova, životno su hodočasnički „kon­tinuirani pjev“ prepoznatljiv u križu, oskudnom vremenu ne-slobode, laži i rata. U interesu za svakodnevicu ljudi, u ljubavi i mržnji komšije, u vjeri i nadi koje nisu upitne, u miru i dobru, u doživljaju rodnog bosanskog kraja i svijeta koji im je otvorio vrata – a jezik 'odzem­ljenja' omogućuje čitanje tekstova ovog kršćanskog benda, o životu u stihovima.

„KAD PROĐE OVA NOĆ

I DOĐE NOVI DAN

KROZ PJESMU ON MI KAŽE

DA NISAM SÂM“

(GLASNIKOVA MOLITVA)

Pjesma uz pjesmu, pjesma do pjesme snažna je i bezvremena poruka; susret s glazbom Glas­nika nade pretvara se u „gozbu duha“ i daje nove poticaje za slušanje opsežnog glazbenog ostvarenja p. Ante i Jadranka – u potpisu obojica: Bobaš.


† † †

Kada u razmaku godinâ imamo prigodu čuti njihov novi glazbeni uradak, osjetimo se privilegiranima. - Kod istinskog ljubitelja i poznavatelja rock 'n rolla, kao i kod glazbenikâ od struke, ovakva djela izazivaju lijep osjećaj, a i provjera su stvaralaštva dvojice istaknutih glaz­benikâ iz kršćanskog benda Glasnici nade.

I p. Anto i Jadranko - kao i njihovi suradnici, ustrajno kroče već utrtim stazama glazbenog naslijeđa, izravno se oslanjajući na značajke svjetskih imenâ kao što su: Deep Purple, Uriah Heep, Nazareth, Magnum, Cinderella… - ali i imena iz svijeta kršćanskog rocka: Whitecross, Guardian, Petra, Stryper, Narnia… - No, od samoga početka Glasnici su krenuli svojim pu­tom u pogledu glazbene izražajnosti, zalažući se da budu i skladatelji i izvođači i tumači vlas­titih glazbenih uradaka.

Pristupajući glazbi na takav način, i njihov je utjecaj ostao zapažen u hrvatskim glazbenim vodama. U svojim glazbenim stremljenjima, Glasnici nade i nakon dvadeset godina rada ne prestaju tražiti potpuno drukčiji odnos prema kršćanskom rocku, te uopće prema rock 'n rollu.

Albumi Glasnika nade zbirka su pjesama, pisanih kao životne, dnevničke zabilješke između godine 1990. i 2010.:

1991. - GLASNICI NADE;

1992. - DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE;

1997. - ISTINA;

2002. - NAJBOLJE OD GLASNIKA;

2003. - BILI JEDNOM RATNICI;

2010. - DOMINIK O. K.


† † †


Postoji još jedno područje u kojem se isprepliću sadržaji albumâ Glasnika nade, a to je zain­teresiranost za suvremena politička i društvena zbivanja.

Koliko god to oni ne-htjeli, našli su se u burnom vremenu direktno, licem u lice, s ratom 90.-ih. Njihovo suprotstavljanje općem ludilu tematiziralo je tekstualne uratke i glazbeni izričaj. Njihovi stavovi se zrcale u snažnim osjećajima domoljublja, vjernosti, odanosti i poštenja; njihova poruka ustrajno pronosi glas svjedoka ‘zgužvane’ i tmurne današnjice. - Vjera u Boga prijeko je potrebna kao poruka pobjede dobra nad zlim i poštenja nad pokvarenošću.

Slušatelj, zaokupljen političkim, ekonomskim i egzistencijalnim problemima, i danas se može uvjeriti u bezvremenost poruke Glasnika nade.


ŠIREĆ RIJEČI VJERE,

ŠIREĆ RIJEČI MIRA,

ŠIREĆ RIJEČI DOBRA,

ŠIREĆ RIJEČI NADE.

GLASNICI SMO MI!“

(GLASNICI NADE)


† † †


Od početka pažljivo birani suradnici Glasnika nade jesu kao prvo prijatelji, a onda i instru­mentalisti koji su znalački i odgovorno odradili svoj posao: Zele Lipovača, Zlatan Ćehić Ćeha, Mario Zidar, Robert Jurčec Robi, Samir Šestan, Slavko Nedić, Ivica Ifo Milovan; zatim sni­matelji koji su audio i vizualno zabilježili njihove pjesme: Alan Schmidbauer, Denyken, San­dro Bačić, Vedran Buljubašić i Matija Pavlić.

- Neću pretjerati, ako kažem da djelo Glasnika nade poprima već antologij-ske razmjere; zato pokušavam u ovom tekstu vjerno dočarati i opisati njihovu snažnu izražajnost u poetskom i u glazbenom smislu.


† † †


Glasnici nade su humanisti, koji riječju i glazbom opjevavaju svakodnevicu i svijet u kojem žive. Rock 'n roll u njihovoj interpretaciji zvuči jako moćno, ali njegova moć nije u tome da uništava, već uskrsava, ponovno stvara; zadržava slušatelja u miru, u dobru i skladu.

S obzirom da se „dobar glas daleko čuje“, postupno je raslo i zanimanje za glazbu Glasnika nade. Odavno su nadišli zamišljene granice i okvire i postali jedan od uistinu relevantnih glazbenih bendova, čija je najznačajnija misija - njegovati kršćansku riječ u maniri rock 'n roll-a.

Proteklih dvadeset godina ta misija nikada nije bila narušena, zato se njihov projekt nastavlja u istom pravcu.


„NE ZABORAVI NIKAD

NA SUSRET S NJIM

NIKAD NE RECI NIKAD!

VJERA NEKA TE VODI!

U NJEMU JE SPAS!“

(NIKAD NE RECI NIKAD)

Mirko Bobaš, ofm


Pohvala glazbi!

Kad preslušavam uratke 'Glasnika nade' uvjeren sam kako su se pridružili svim onim glazbenicima koji su vezani uz riječ – poetsku riječ i Riječ (Božju) i koji ispisuju povijest rock n' rolla, ali i povijest glazbe i civilizacije.

Kad su objavili 'Dominik o.k.', shvatio sam kako 'Glasnika nade' poetska-glazbena fabulativnost vuče korijene od glazbenog pripovijedanja onih glazbenika uz koje su odrastali: Deep Purple, Nazareth, Uriah Heep, Budgie… - i koje i danas slušaju: Magnum, Cinderella, Gotthard, Stryper, Guardian, Petra…
Nastavili su 'notirati' svoje priče i pričati svoje glazbene teme – priča je njihovo glazbeno disanje. Bez toga 'Glasnici nade' ne mogu.
Za neke je možda njihova glazba neobična, no za one koji poznaju 'Glasnike nade' i koji poznaju tajne glazbenog pričanja priča, složit će se kako se oko glazbenih uradaka 'Glasnika nade' sve pretvorilo u okvir u koji je umjetnik 'uramio' svoju sliku. I svaka pjesma ima svoj okvir, one su svaka za sebe, orkestralna, mnogoglasna priča koje 'diktiraju životni dokument', to je pjesan o ljudskom življenju. Sve je u jednom, jer ujedinjuje i zvuk i tekst.
Mnoge su pjesme na granici vjere i jave i to ispreplitanje vjere i zbilje zapljuskuje ljubav Nazarećanina, koja se nadvila nad usudom čovjeka – ustvari Nazarećanin i čovjek sretnik i patnik je središnja priča 'Glasnika nade': Nazarećanin je osobnost koja nema granica, Nazarećanin je začetnik i završitelj naše vjere.
Kad pričaju – pjevaju o smrti, o umiranju, smrt je kao život. Nema straha! Odgovor nalaze na pravoj adresi: kod Nazarećanina: „I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta“ (Mt 28, 20).
Uz sve, i sličnosti i razlike, između mnogih bandova, 'Glasnici nade' su jedan sasvim novi koncept po kojem su prepoznatljivi.
Ne propustite poslušati ih!

 

Mirko Bobaš, ofm

 


Kupnju cd-a Glasnika nade moguće je obaviti preko ovih adresa:

 

www.glasnici-nade.com

www.bonorecords.com

knjižara: sv. Dominik, Hrvojeva 2, Split

porta dominikanskog samostana, Kontakova 1, Zagreb

porta dominikanskog samostana, Ivanićgradska 71, Zagreb

 
Korisnik:  Lozinka:        Lozinka? Korisnik?   |   Register

Tko je na liniji?

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
U kući Oca našega ima mnogo stanova.
Vjerujemo da će se u jednome od njih svirati “Christian rock”

Pretraga

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.